WE WANT YOU!!


Hoewel bekend moet zijn dat Kafé Bijstand altijd op zoek is naar nieuwe leden, bij deze de expliciete melding; WE WANT YOU!

 

Wij bieden:

-een plek binnen ons kollektief; besluit mee over de toekomst van je favoriete kroeg en besluit mee welke instanties donaties ontvangen;

-de kans om vrijwel alles te leren wat er komt kijken bij het beheren van een café. Je hebt geen ervaring nodig, wij leren je alles van tappen tot onderhoud tot bestellen tot alles wat je verder weten moet - veel van onze oud-kollektiefleden hebben tegenwoordig een succesvolle carrière in de horeca;

-de mogelijkheid tot het behalen van een diploma sociale hygiëne op kosten van de kroeg;

-de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een drankprobleem;

-een boost voor je sociale leven;

-bier.

 

Wij vragen:

-dat je 18 jaar of ouder bent;

-wekelijks ongeveer 15 uur van je tijd;

-affiniteit met horeca;

-affiniteit met de doelen die wij steunen;

-affiniteit met bier.

 

Interesse? Informeer aan de bar, bel ons of stuur een mail!


Kollektief Kafe Bijstand


De Bijstand is een kollektief kafé, wat inhoudt dat wij werken met een groep vrijwilligers (het kollektief), die samen de leiding heeft over het kafé. Er is dus geen baas en de stichting is de eigenaar. Ons doel is het genereren van geld voor maatschappijkritische actiegroepen en initiatieven. Er is dus wel een winstoogmerk, maar deze winst wordt weer weggegeven in de vorm van subsidies.

Kollektief Kafé Bijstand werd in de zomer van 1983 door vrijwilligers begonnen. Het doel was om financiële en praktische steun te geven aan maatschappijkritische actiegroepen en initiatieven. Sindsdien heeft het Kafe een groot aantal verschillende initiatieven geholpen op sociaal-politiek, cultureel en milieu gebied. Bijstand richt zich daarbij vooral op kleinschalige en plaatselijke projecten en acties, hoewel we in de loop van de tijd ook projecten hier verder vandaan gesteund hebben. Ook heeft Bijstand een aantal grotere projecten in Nijmegen helpen starten: de Armada, Oranjepop en Kids 'n' Billies bijvoorbeeld.

Behalve met éénmalige donaties steunt Bijstand een aantal organisaties ook met regelmatige bijdragen, zo krijgen bijvoorbeeld , X-Y, Stichting de Leemweg, stichting Gast en AAP, maandelijks steun. Daar naast is er nog de fooienpot die, als deze gevuld is, in zijn geheel naar een bijzonder doel gaat.

Al deze subsidies worden door Bijstand gegeven zonder eisen voor- of achteraf zolang het doel door het kollektief wordt gesteund; als enige regel geldt hierbij dat er nooit steun wordt gegeven aan een individu.

Zoals gezegd is Bijstand een kollektief kafé. Dit Kollektief wordt gevormd door de mensen die er werken en samen zijn zij de eigenaar. Het personeel heeft dus met z'n allen de leiding over alle aspecten van het kafé. Het werk wordt gedaan door vrijwilligers, gezamenlijk en op basis van gelijkheid zonder betaalde leidinggevenden. Het kollektief heeft in de loop van de tijd een wisselende samenstelling en grootte gehad, variërend in grootte van 8 tot meer dan 20 leden. Naar schatting hebben sinds 1983 meer dan 150 mensen deel uitgemaakt van het kollektief. Door dit grote aantal vrijwilligers heeft Bijstand in de loop van de tijd verschillende gezichten gehad. Zo is het lange tijd een eetkafé geweest waar biologische en vegetarische gerechten geserveerd werden. Hoewel dat nu niet langer het geval is wordt er nu regelmatig live-muziek georganiseerd. Zo geven alle vrijwilligers hun eigen draai aan ons kafé!

Wij hebben altijd behoefte aan nieuwe kollektiefleden. Heb je interesse? Informeer eens achter de bar!